"Cocktail room"-д тавтай морилно уу!
Ямар ч сэдвээр, юуны ч тухай бичиж магад. Тэр өдрийн тэнгэр мэднэ гэдэг шиг л. Тиймээс ч "Cocktail room" гэж нэрлэлээ. Өнгө өнгийн, өөр амттай коктэйлээр таныг дайлахыг хичээнэ.
Каунтерын ард суух таныг коктэйлийн талаарх сэтгэгдлээ хуваалцахыг хүсье!
Гурван төөгийн keyboard барьж Андуу ташаа бичих минь Гутал оймсыг элтэл явж Нэр ашиг хөөхөөс дээр ________________________ Уншиж мэдэхэд блог сайхан Уулзаж ярихад найз сайхан ________________________ Замын цэцэгээр богцоо дүүргээд Залуу насны босгыг алхав Алдаж болно залуу нас Андуурч болно алаг нүд Р.Чойном ________________________ Амьдралыг ажлаар Амжилтыг чармайлтаар ________________________ Алдаагаа бүү уучил Амжилтаа бүү сайрх ________________________ Доголон морь тоос ихтэй Доод хүн үг ихтэй ________________________ Гэнэт цадах гэдсэнд цөвтэй Гэнэт баяжих насанд цөвтэй ________________________ Ноход яс булаацалддаг Ноёд хахууль булаацалддаг ________________________ Бусадтай нээлттэй бай, гэвч өөрийнхөө үнэ цэнийг бүү алд. /14-р Далай багш/ ________________________ Сайн хүн гуйхаар хийдэг, ухаантай хүн гуйхаас өмнө хийдэг. /А.Брейтер/ ________________________ "Хүмүүний сэтгэлийг хөдөлгөж эс чадвал хөнгөн бийрийг хөшиж юу хийнэ " Инжинаш ________________________ Хүнийг аргаар Хүлгийг уургаар ________________________ Даага унавал шийрийг нь хар Даавуу авбал захыг нь хар

Apr 20, 2006

Эх үр


Бараг сарын өмнө бичиж байгаад, гэнэтийн ажил гараад хадгалчихсан байсныгаа таг мартчихсан байна. Дуусгаж бичив.

Өнөөдөр нэг хоолны тухай өөрийн бодсон зүйлээ бичье гэж бодлоо.
Японд "Донбүри" гэж хоол байдаг. Яг энэ "донбүри" гэдэг ч зурган дээр байгаа ийм төрлийн аягыг нэрлэдэг юм гэнэлээ. Ямар төрлийн хоол вэ гэхээр ер нь тун энгийн, ийм аяганд будаа хийгээд, дээр нь юу ч хамаагүй мах, ногоо, загас за тэгээд идмээр байгаа юмаа шараад, хайраад, хуураад дээр нь тавиад л болоо. Бидний хамгийн сайн мэдэх нь үхрийн махаар хийсэн "Гюүдон". Хямдхан, түргэн хийгддэг, тэгээл махсаг болохоор оюутан монголчууд нэлээн дуртай байдаг.
Япон хүмүүсийн нэлээн дуртай нэг "донбүри" бол "Оякодон"(эх үр). Би ч үнэндээ ганц хоёр л удаа хийж үзсэн байх.
товчхон жор нь:
* тахианы мах,
* өндөг,
* бөөрөнхий сонгино,
* ногоон сонгино бага зэрэг,
* агшаасан будаа гэх мэт.

Товчхон хэлэхэд дээр өгүүлснээр будаанаас бусадыг нь өөрийн тааллаараа амтлаад л будаан дээрээ тавина. Дарааллын хувьд бол тахианы мах, сонгиноо хамтад нь бага зэрэг хуураад, амтлагч шөл (японд бол дашижирү)хийнэ. Тэгээд дээр нь өндөгөө хагалаад хийгээд, өндөгөө бага зэрэг хатуурахаар нь галаа унтраана. Өндөг нь бага зэрэг түүхий хэсэг байхдаа гоё амттай гэдэг.
За тэгээд аягандаа будаагаа хийгээд л, дээр нь сая хуурсан мах, сонгино, өндөгөө хийгээд, дээр нь бага зэрэг хэрчсэн ногоон сонгино тавивал, идэхэд бэлэн.

Анх Оякодонбүриг идэж байсан нь дөнгөж анх Японд ирсэний дараахан байсан байх. Тэр үед япон хэл сайн мэдэхгүй байсан учраас хооолны нэр усыг хамаарахгүй л амттай харагдсаныгаа идэж явсан үе байх.

Японоор "Ояко" гэдэг нь "Эх үр" гэсэн утгатай юм. Яагаад ингэж нэрлэсэн бэ гэхээр энэ хоолыг хийх гол материал нь "эх үр" болох тахианы мах, өндөг 2-ыг хоёуланг нь хийсэн байгаа болхоор ийн нэрлэсэн гэх.
Нэрийг нь сонсохоор нэг л эвгүй санагдаж байна уу танд?
Хэрвээ тийм бол та надтай адилхан бодолтой болох байх. Аяган дотор "эх үр" 2-ыг хамтад нь хийчээд иднэ гэж бодохоор миний хувьд лав хоолойгоор давахгүй байх байх. Нэрнийх нь тухай мэдсэнээс хойш идье гэж бодоогүй л явна. Сонин шүү. Урьд нь дуртай иддэг байсан атлаа.

Apr 18, 2006

Lessons from Geese


Өнөөдөр нэг сэтгүүлийн ийм гарчигтай тасархай олж уншлаа.

The next time you hear the old expression, "Well, if he had the sense God gave a goose..." bear in mind the wisdom of these words.

1. As each goose flaps its wings it creates an "uplift" for the birds that follow. By flying in a "V" formation, the whole flock adds 71% greater flying range than if each bird flew alone.

LESSON: People who share a common direction and sense of community can get where they are going quicker and easier because they are traveling on the thrust of one another.

2. When a goose falls out of formation, it suddenly feels the drag and resistance of flying alone. It quickly moves back into formation to take advantage of the lifting power of the bird immediately in front of it.

LESSON: If we have as much sense as a goose we stay in formation with those headed where we want to go. We are willing to accept their help and give our help to others.

3. When the lead goose tires, it rotates back into the formation and another goose flies to the point position.

LESSON: It pays to take turns doing the hard tasks and sharing leadership. As with geese, people are interdependent on each other's skills, capabilities and unique arrangement of gifts, talents or resources.

4. The geese flying in formation honk to encourage those up front to keep up their speed.

LESSON: We need to make sure our honking is encouraging. In groups where there is encouragement, the production is much greater. The power of encouragement (to stand by one's heart or core values and encourage the heart and core of others) is the quality of honking we seek.

5. When a goose gets sick, wounded or shot down, two geese drop out of formation and follow it down to help and protect it. They stay with it until it dies or is able to fly again. Then, they launch out with another formation or catch up with the flock.

LESSON: If we have as much sense as geese, we will stand by each other in difficult times as well as when we are strong.

Сэтгэл хөдлөмөөр байгаа биз. Бас гайхмаар...
Найз нөхдөө хүндэтгэх, хайрлах тал дээрээ монгол хүн бид галуунаас ч дутахгүй хэдий ч, хамтран ажиллах тал дээр дутмаг талууд их байдаг гэгддэг тул та бидэнд галуунаас сурах юм их болтой.

Let's have the goose sense.

Apr 13, 2006

Тамхи таны таван насыг хорооно, татаагүй таны ч бас

Их сургуульд орсон чинь амралт нь хэт уртдаад, өнөөдөр сургууль орсон чинь бараг л шинэ оюутнууд шиг сургуулиынхаа байрнуудын дунд төөрөхөө шахав. Ноднин ороод л шинэков оюутан байсан чинь энэ жил төгсөх оюутан болчихлоо. Ер нь л Японд ирснээс хойш, мэргэжилийн сургууль бас 2 жилийн хугацаатай байсан болхоор эхний жилдээ шинэхэи оюутан учраа олохгүй гүйж байгаад арай гэж 1-р курсээ төгсөнгүүтээ төгсөх курсын том ажаа болчихсон байсан. хэхэ

Хаврын амралт бараг 2 сар байсан болхоор хагас бүтэн сайнд өглөө нь ажилдаа яваад л хааяа найз нартайгаа уулзалдаад, гэхдээ ихэнхийг нь гэртээ кино үзэж, ТВ харж өнгөрөөсөн. Хэсэг бас ханиадтай гэрийн хорионл байсан юм байна.


Өнөөдөр сургууль орсон чинь бүр ойрд тамхины үнэр үнэртэйгүйгээрээ үнэртэж, бараг л хувцасанд шингэх шахлаа. Манай сургуулийн байр болгон үүдэндээ тамхины үнсний сав тавиастай байдаг учраас 2 байрны дундуур явангуут тэгээд цагаан манан дундуур л хэсэгтээ явах болдог. Япончууд ер нь харахад тамхи татдаг залуу хүмүүс ихтэй. Стресс ихтэй энэ нийгэмд амьдарч байгаа хүмүүсийн стрессээ тайлах нэг хэлбэр нь тамхи татах, өөр тэгээд "Күүл" харагддаг гээд л татах охид хөвгүүд байдаг болтой юм.
Монголд ч бас л ижил байх. Өнгөрсөн жил 2 жил хариагүй байж байгаад монгол харихад хаа сайгүй тамхи татсан охидууд харагдаж байсан. Хөвгүүдээс илүү охид нь тамхинд орж байгаа болтой. Тамхи татагчдын хувиараа манай улс нэлээн дээгүүр байранд, ХЯтад Японоос өчнөөн урдуур байранд явдаг гэж сонссон юм байна.

Сүүлийн жилүүдэд олон төрлийн судалгаа хийгдэн, та ч бас сонссон л байх, тамхи татаж байгаа хүн мэдээж , мөн тамхи татаагүй мөртлөө, ойр орчинд нь тамхи татсан хэн нэгний уушиг руу ороод гарч ирж байгаа утаагаар амьсгалж байгаа таны ч бас бие эрхтэн дутахааргүй хордож байдаг гэж. Яг л тамхи татдаг хүмүүстэй адилаар уушигны хавдар, тархины хавдар, амьсгалын замын эрхтний өвчлөлүүд гээд л. Өөрөөр хэлбэл тамхи татаж байгаа та, зөвхөн өөрийгөө биш дэргэдээ суугаа амраг хайрт, аав ээж, ах дүү, найз нөхдөө хүртэл үхлийн зам руу залаад байгаа гэдгээ мэддэг үү. Тамын тогооны үлгэрийг бид ярих дуртай. Ярингаа бас инээх дуртай. Үнэндээ инээх яриа биш шүү дээ. Та тамхи татсаар уушигны хавдраар үхэхдээ, хатуугаар хэлэхэд хамт амьдарч байгаа бүх хүнээ хамт "авсанд" аваад орж болно гэж үү!

Өнөөг хүртэл тамхичид "би өөрөө дуртай юмаа татаад, өөрийгөө л хордуулж байгаа биз,чамд хамаагүй" гэдэг байсан. Үгүй наана чинь хамаатайгаар барахгүй хажууд суугаад тамхи татаад байгаа та, та намайг бас дэргэдээ байгаа бусдыгаа, бултаар нь алах гээд үзээд байгаатай адил болоод байна.

Өнгөрсөн жил Австрали руу аялалаар явж байхад Австралийн ресторан, түргэн хоолны газар, нийтийн үйлчилгээний газруудад дотор тамхи татахыг хориглон, гадаа сандал ширээ тавин, тамхи татагчид гадаа, тамхинд дургуйчүүд дотор гэж 2 хуваагдсан байсан. Ер нь АНУ, Канад, Тайланд гээд л Япон улсад ч мөн тамхины хор уршигтайг сурталчлан, тамхигүй орчныг дэмжсэн хуулиудыг гаргаж мөрдөж, тамхины үнийг мөн өсгөх гэх мэт бодлогыг мөрдөж эхлээд байхад манай Монголын залуучууд л ар араасаа уралдан тамхинд орцгоон, тамхи татдаг нэгнээ, ялангуяа охидоо "күүл" гэж дуудалцан байна.

Тамхийг бүр "асар" үзэн яддаг миний эргэн тойронд ч бараг л 10н найзын маань 8 нь тамхи татдаг гээд боддоо. Би тэмцээд дийлэхгүй юм билээ. Багаасаа тамхигүй орчинд өссөн болхоор би тамхинд дургүй ч гэсэн, хамт нэг гэрт өссөн ах маань хүртэл тамхи татдаг болчихсон байсан.

Тамхи таны таван насыг хорооно, татаагүй таны ч бас...

 
© Cocktail room