"Cocktail room"-д тавтай морилно уу!
Ямар ч сэдвээр, юуны ч тухай бичиж магад. Тэр өдрийн тэнгэр мэднэ гэдэг шиг л. Тиймээс ч "Cocktail room" гэж нэрлэлээ. Өнгө өнгийн, өөр амттай коктэйлээр таныг дайлахыг хичээнэ.
Каунтерын ард суух таныг коктэйлийн талаарх сэтгэгдлээ хуваалцахыг хүсье!
Гурван төөгийн keyboard барьж Андуу ташаа бичих минь Гутал оймсыг элтэл явж Нэр ашиг хөөхөөс дээр ________________________ Уншиж мэдэхэд блог сайхан Уулзаж ярихад найз сайхан ________________________ Замын цэцэгээр богцоо дүүргээд Залуу насны босгыг алхав Алдаж болно залуу нас Андуурч болно алаг нүд Р.Чойном ________________________ Амьдралыг ажлаар Амжилтыг чармайлтаар ________________________ Алдаагаа бүү уучил Амжилтаа бүү сайрх ________________________ Доголон морь тоос ихтэй Доод хүн үг ихтэй ________________________ Гэнэт цадах гэдсэнд цөвтэй Гэнэт баяжих насанд цөвтэй ________________________ Ноход яс булаацалддаг Ноёд хахууль булаацалддаг ________________________ Бусадтай нээлттэй бай, гэвч өөрийнхөө үнэ цэнийг бүү алд. /14-р Далай багш/ ________________________ Сайн хүн гуйхаар хийдэг, ухаантай хүн гуйхаас өмнө хийдэг. /А.Брейтер/ ________________________ "Хүмүүний сэтгэлийг хөдөлгөж эс чадвал хөнгөн бийрийг хөшиж юу хийнэ " Инжинаш ________________________ Хүнийг аргаар Хүлгийг уургаар ________________________ Даага унавал шийрийг нь хар Даавуу авбал захыг нь хар

Apr 20, 2006

Эх үр


Бараг сарын өмнө бичиж байгаад, гэнэтийн ажил гараад хадгалчихсан байсныгаа таг мартчихсан байна. Дуусгаж бичив.

Өнөөдөр нэг хоолны тухай өөрийн бодсон зүйлээ бичье гэж бодлоо.
Японд "Донбүри" гэж хоол байдаг. Яг энэ "донбүри" гэдэг ч зурган дээр байгаа ийм төрлийн аягыг нэрлэдэг юм гэнэлээ. Ямар төрлийн хоол вэ гэхээр ер нь тун энгийн, ийм аяганд будаа хийгээд, дээр нь юу ч хамаагүй мах, ногоо, загас за тэгээд идмээр байгаа юмаа шараад, хайраад, хуураад дээр нь тавиад л болоо. Бидний хамгийн сайн мэдэх нь үхрийн махаар хийсэн "Гюүдон". Хямдхан, түргэн хийгддэг, тэгээл махсаг болохоор оюутан монголчууд нэлээн дуртай байдаг.
Япон хүмүүсийн нэлээн дуртай нэг "донбүри" бол "Оякодон"(эх үр). Би ч үнэндээ ганц хоёр л удаа хийж үзсэн байх.
товчхон жор нь:
* тахианы мах,
* өндөг,
* бөөрөнхий сонгино,
* ногоон сонгино бага зэрэг,
* агшаасан будаа гэх мэт.

Товчхон хэлэхэд дээр өгүүлснээр будаанаас бусадыг нь өөрийн тааллаараа амтлаад л будаан дээрээ тавина. Дарааллын хувьд бол тахианы мах, сонгиноо хамтад нь бага зэрэг хуураад, амтлагч шөл (японд бол дашижирү)хийнэ. Тэгээд дээр нь өндөгөө хагалаад хийгээд, өндөгөө бага зэрэг хатуурахаар нь галаа унтраана. Өндөг нь бага зэрэг түүхий хэсэг байхдаа гоё амттай гэдэг.
За тэгээд аягандаа будаагаа хийгээд л, дээр нь сая хуурсан мах, сонгино, өндөгөө хийгээд, дээр нь бага зэрэг хэрчсэн ногоон сонгино тавивал, идэхэд бэлэн.

Анх Оякодонбүриг идэж байсан нь дөнгөж анх Японд ирсэний дараахан байсан байх. Тэр үед япон хэл сайн мэдэхгүй байсан учраас хооолны нэр усыг хамаарахгүй л амттай харагдсаныгаа идэж явсан үе байх.

Японоор "Ояко" гэдэг нь "Эх үр" гэсэн утгатай юм. Яагаад ингэж нэрлэсэн бэ гэхээр энэ хоолыг хийх гол материал нь "эх үр" болох тахианы мах, өндөг 2-ыг хоёуланг нь хийсэн байгаа болхоор ийн нэрлэсэн гэх.
Нэрийг нь сонсохоор нэг л эвгүй санагдаж байна уу танд?
Хэрвээ тийм бол та надтай адилхан бодолтой болох байх. Аяган дотор "эх үр" 2-ыг хамтад нь хийчээд иднэ гэж бодохоор миний хувьд лав хоолойгоор давахгүй байх байх. Нэрнийх нь тухай мэдсэнээс хойш идье гэж бодоогүй л явна. Сонин шүү. Урьд нь дуртай иддэг байсан атлаа.

3 comments:

Aapyyl said...
This comment has been removed by a blog administrator.
AD said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Кэнзай ХХК said...
This comment has been removed by a blog administrator.
 
© Cocktail room